Biblioteket i Humla
Om projektet
KMCH grundades 2007 av Hans Alm och buddhistmunken Chembal Lama. Hans avled i mars 2023. Hans och KMCHs övertygelse var och är att läsning är en nödvändig förutsättning för mänsklig utveckling och framgång. Därför var Hans önskan att pengarna från hans begravning skulle gå till att bygga ett bibliotek vid skolhemmet.
Nu har KMCH med stöd av sponsorer, särskilt Familjen Olofssons Stiftelse, byggt upp det första biblioteket i Humla. Vi ser det som en stabil grund. Där finns 386 böcker, pennor och block i en funktionell byggnad.
KMCH har med stort stöd från Familjen Olofssons stiftelse byggt ett bibliotek för barn i det gömda Himalaya. Biblioteket har överlämnats till skolhemmets personal och nu är det de som ska se till så att det fungerar på deras och barnens villkor. Det är de som ska bestämma om öppettider, regler och registrering av utlån, inspiration och – inte minst – praktiska förutsättningar för barnens eget skrivande. Kanske också möjligheter för andra än våra barn att använda det. KMCH har, som i alla andra av våra projekt, gett förutsättningarna, nu ska det användas och utvecklas utifrån deras kulturella värderingar, kunskaper och förutsättningar.
Se ett inslag i SvT:s Go’kväll där Pär Nord berättar från invigningen av biblioteket. Inslaget kommer sex minuter in i programmet https://www.svtplay.se/video/Kwq3wyn/gokvall/bibliotek-i-nepal?info=visa
Bibliotekets historia
Hans Alm, en av grundarna till KMCH, hade en dröm – ett bibliotek. Hans Alm lämnade oss tyvärr våren 2023 men drömmen levde vidare. Nu har den förverkligats.
Vi som åkte till Nepal var Italo Pilotti, Lallo Pallin, Pär Nord och Bertil Jarl. Beat Hunziker från Schweiz mötte oss i Kathmandu. Vi åkte den 30 mars 2024 och kom hem den 22 april.
På Arlanda
Skylten hängde med!
Först flög vi till Helsingfors, sedan till New Delhi. Efter det flyg till Kathmandu.
Bokhandlarna i Kathmandu
Listor hade skickats i förväg på önskade titlar till ett förlag. Vi handlade också extra böcker på plats hos två bokhandlare.
Böckerna var för alla åldrar och blandat på engelska, nepali och tibetanska. Alla barn på skolhemmet har tibetanska som modersmål.
Italo på förlaget Kathalaya Inc. i samtal med Sunitee, en av ägarna.
Italo och Bertil på Pilgrim Book House.
Resan från Kathmandu till Nepalgunj och sedan till Simikot
Böckerna togs med det lilla flygplanet från Nepalgunj till Simikot.
En kvinnlig bärare tog böckerna på ryggen upp till bilen vi hyrt.
Bilen tog oss sista sträckan till skolhemmet i Yangar på cirka fem timmar, tidigare har vi fotvandrat samma sträcka i tre dagar.
Väl på plats
När vi anländer hälsas vi välkomna som vanligt av barnen och personalen.
I mitten av nedre bilden står skolhemmets föreståndare Lakpa. I bakgrunden ses nya biblioteket som vi ser för första gången.
Tjena tjena!
Skylten är framme och sätts upp bredvid skolhemmets egna skyltar
Biblioteket fylls och barnen hjälper till. Det är mycket att sortera och kategorisera. Böckerna stämplas.
Samlingsbild strax innan bandet klipps vid invigningen
Äntligen dags för invigningen
Fest och dans vid invigningen
Barnen kastar sig över böckerna och börjar läsa omgående
En liten rundtur på biblioteket
Inblick i vardagen
Pema Tamang har ledigt från skolan, men inte från tvätten.
Äppelträden har nu i april små, små blad. I höst kommer de att ge frukt som förbättrar barnens kost.
Resan hemåt
Äntligen hemma
Trötta men nöjda